Orchidee snoeien

De beste tijd om een orchidee te snoeien is in de maanden oktober en november want dan gaan zij slapen. Dus met de orchidee snoeien wachten totdat deze is uitgebloeid. Voor het snoeien heb je een scherp mes nodig of een scherpe snoeischaar.

orchidee snoeienHiermee krijg je een perfecte snede én zal je orchidee minder gevoelig zijn tegen diverse ziekten. Bij het afsnijden van de stengel moet je die ontsmetten om infectie te voorkomen.

Het snoeien

Indien een bloem begint te verwelken, dan die afsnijden. Snij de stengel af tot drie centimeter vanaf de basis van de orchidee. Mocht de stengel bruin of geel zijn, dan die helemaal afsnijden. Het voordeel is dat de plant al de energie zal aanwenden in het groeien met betrekking tot meer bladeren en wortels.

Het resultaat op langere termijn is dat je grote bloemen krijgt. Je kunt ook de stengel bijknippen indien gewenst. Natuurlijk moeten dode en beschadigde wortels worden weggeknipt. Heb je een orchideesoort met de naam Dendrobium? Dan mag je nooit de stengel snoeien. Dat komt omdat deze vaak bloeit aan dezelfde steel of stengel.

prachtige orchidee planten