Orchidee planten

Orchidee planten zijn zo bekend omdat ze de mooiste bloemen ter wereld hebben, maar ze zijn ook moeilijk te kweken. De planten van orchideeën zijn over het algemeen niet mooi. Ze zijn eerder eentonig van kleur, een beetje bleekgroen en de bladvorm is ook niet echt fantasievol.

orchidee plantenEpifieten

Het mooie van orchidee planten zijn echt de bloemen. Orchidee bloemen zijn kelkvormig met een soort lip in heldere, glanzende keuren. Omdat orchideeën epifieten zijn, dat wil zeggen dat ze groeien op, en van, rottende planten, komen ze in de natuur voor op plaatsen waar je ze eigenlijk niet verwacht, bij en op omgevallen, rottende boomstammen op vochtige plaatsen in het oerwoud bijvoorbeeld. Orchidee planten springen er dan uit, een tak met meerdere, hele mooie bloemen uit een rotte stinkende boomstam.

Het houden van orchideeën

Voor het zelf houden van orchideeën is het noodzakelijk een goede voedingsbodem aan te maken. Een mengsel van potaarde, de wortels van varens, mos, de bladeren van beukenbomen en boomschors. De orchidee planten leven van de voedingsbodem, en zullen de voedingsstoffen opgebruiken. Het mengsel wordt snel arm, en een orchidee moet u dus regelmatig verpotten, gebruik hier de juiste tuinbenodigdheden voor, want de wortels zijn zeer gevoelig.

De luchtvochtigheid is heel belangrijk voor de meeste orchideeën. Ze kunnen hogere temperaturen verdragen, maar daarvoor hebben ze vochtige lucht nodig. Ook hebben de meeste orchideeën steuntjes nodig, zowel de jonge plantjes als de bloeiende takken zijn vaak te zwaar om alleen te staan. Maar met een bloeitijd tot 60 dagen, zijn ze echt wel de moeite waard.

prachtige orchidee planten

Interessantste orchideeplant?

Wel, in mijn ogen is dat de bloedorchidee uit Anacondas: The Hunt for the Blood Orchid dat je nu kan zien op Netflix in Nederland. Superleuke film trouwens voor de plantenliefhebbers!